loadingicon

Ett helt nytt sätt att se på fotbollsutbildning

 

SmartFootball är ett utbildande system  framtaget för att skapa intelligenta och kreativa fotbollsspelare. Det har skapats för SIFA (Spain’s International Football Academy) och är resultatet av kognitiva neurovetenskapliga studier i kombination i kombination med utvecklingsprocessen för en fotbollsspelare.

 

Med SmartFootball baserar vi all vår träning på hjärnans sätt att uppfatta information och att fatta beslut. Vi har bollen och beslutsfattningsprocessen i våra tankar under hela träningstillfället. Med andra ord vill vi att våra spelare ska ha hjärna påkopplad under hela träningen, eftersom att vårt mål är att skapa erfarna spelare i en så ung ålder som möjligt.
Det är välkänt att ju fler beslut du tar, desto bättre blir du på just det; att fatta beslut. Studier och hjärnskanning visar att äldre fotbollsspelare – och verksamma i andra yrken som ofta tar beslut – har mer av myelin i  hjärnan. Myelin är ett sorts protein som täcker länkarna mellan neuronerna i hjärnan. Ju mer myelin du har, desto snabbare färdas information mellan neuronerna. Principen kan jämföras med en elkabel som omsluter neuronerna i hjärnan, ju tjockare desto snabbare och framförallt bättre.
Vår första utmaning var ”hur ska vi göra spelare bättre i beslutsfattningsprocessen vid ung ålder?”. Vi ville sätta en 30-årings fotbollshjärna i en 20-årig kropp.

 

Med SmartFootball tvingar vi in spelarna i den här processen från träningens sista minut till dess sista. Varje övning graderas på två sätt, det ena är hur fysiskt krävande den är och andra visar hur kognitivt krävande den är. Det banar väg för tränaren att välja övning baserat på hur mycket fysisk träning som krävs, beroende på vilket stadie på säsongen laget befinner sig i.
Det taktiska tänket är alltid närvarande, vi vill att spelaren ska förstå spelet, veta hur man täcker ytor, skapar ytor och erbjuder lösningar.
En viktig aspekt av vår metodik är hur vi hjälper spelare att komma fram till lösningar på problem själv. Till exempel, när vi drar igång en övningsutmaning föklarar vi förutsättningarna och låter dem börja spela. Vi säger aldrig hur de ska göra innan de fått prova och reflektera över sina aktioner. Vi berättar inte för dem vilket det bästa sättet att anfall eller försvara är eller hur de ska spela. Vi tillhandahåller dock verktygen så att de själva kan komma fram till det. Efter utmaningen tar vi en kort paus för att reflektera. Under denna reflektionspaus guidar vi spelarna till hur de kan fatta bättre beslut nästa gång, men vi visar aldrig exakt hur. Att hjälpa och vägleda spelare till att komma fram till det bästa beslutet själv gör att spelaren tror mer på lösningen och minns den bättre.

 

Vi tror på kraften i att ställ arätt frågor. Ledarna ska inte enbart ge spelarna information utan visa spelarna hur de ska tänka och fatta beslut när de är på planen. Utan tränaren.

 

Vi värdesätter också misstag högt, det är lika mycket värt som framgång i jakten på kunskap. SmartFootball är en metodik som baseras mycket på att skapa en positiv känsla och stämning. Att lära sig måste vara kul och det ökar motivationen till att lägga kunskap på minnet.
Vår träning baseras på fyra typer av övningsutmaningar:

 

– Rondos (kvadraten)

– Att behålla bollinnehav

– Att avsluta målchanser samt kontra

– Riktiga matchsituationer i små utrymmen

 

Metodiken SmartFootball används sedan tre år tillbaka i Dynamo Moskvas akademi och har redan visat resultat. Bland blev U15-laget första ryska laget att vinna den prestigefyllda turneringen Manchester United Premier Cup under 2014.

Vi har använt metodiken i vår akademi i Salou under det senaste året och alla våra tio förstaårsspelare har gått vidare till spel i National division eller högsta divisionen i katalonien i respektive åldersgrupper.
Vårt  skapa långvariga relationer med klubbar, tränare och spelare. Vi tror helt enkelt på utbilda kreativa och intelligenta spelare som kan erbjuda mer än storlek och snabbhet

 

Subscribe to our list and get a new exercise every day!

 

Share

Leave a comment