loadingicon

En historisk återblick

Den katalanska fotbollsfilosofins historia har sitt ursprung i en man som föddes långt ifrån Barcelona. Hans namn var Johan Cruyff, även kallad arkitekten.

Det var han som införde fotbollsfilosofin om att försvara med bollen. ”Man spelar bara med en boll, och om mitt lag har bollen är det svårare för motståndaren att göra mål”, sa han till spanska TV3 på den tiden.

Denna filosofi infördes i Barcelona 1988, då Barcelona aldrig hade vunnit UEFA Champions League och endast vunnit Cup Winners Cup två gånger.

Under den säsongen spelade Barça 15 matcher och hade taktiksnack innan och efter varje match. Cruyff var besatt av att lära ut sin spelidé som var ny för alla, för både Barcelona och Europa.

Det första året vann Barça Cup Winners Cup och året därpå vann de Copa del Rey, men det var inte förrän under den tredje säsongen som det dagliga arbetet, de återkommande taktiksnacken och införlivandet av La Masia som redan arbetade enligt Cruyffs instruktioner som en idé om så kallad possession-fotboll tog form.

Det var då, när Pep Guardiola var fotbollsspelare med nummer 4 och som hade en position som idag kan jämföras med Busquets eller Xabi Alonso, med uppställningen 3-4-3, som Barcelona påbörjade sin svit med 5 raka ligasegrar, vinst i Champions League och formandet av vad som idag blivit en meritlista som är bland de bästa i Europa.

Allting tog slut i finalen mot Milan där Barcelona förlorade med 4-0 och tränaren fick då sluta. Men hans idéer fortsatte att användas i Barcelona och hela den katalanska fotbollen.

Efter honom fortsatte La Masia arbeta enligt principen med kontrollfotboll och övningar där det huvudsakliga målet var att fatta rätt beslut.

”Jag vill ha intelligenta spelare som klarar av att ta beslut. Som var och en är ansvarig för sin uppgift.”

Cruyffs arbete utvecklades vidare i och med att nya tränare anlände och gjorde variationer i systemet. 3-4-3 ändrades till 4-3-3.

En till nyckelperson for katalanska fotbollens historia är Frank Rijkaard som introducerade uppställningen med en spelare som hade en defensiv centralfigur som utgjorde lagets hjärna, nummer 4. Den spelaren skulle ha mer kreativ frihet i det offensiva spelet, något som la grunden för till exempel Xavi Hernández karriär.

På det här sättet hade man bollinnehav i planens viktigaste zoner och skapade en känsla av farlighet.

Det var inte förrän Guardiola själv blev tränare, 2008, som filosofin anpassades efter modern fotboll och taktiken som handlade mycket om pressen för att återerövra bollen och målet att skapa ytor på planen och omställningarna från försvar till anfall och vice versa alla blev viktiga delar i spelet.

Sökandet efter överlägsenhet i alla planens zoner, studerandet av rivalen och, framför allt, spelsättet med offensiva formationer (4-3-3, 4-5-1, 3-4-3…) var några av Guardiolas stora bidrag till den moderna fotbollen.

Hans idé om bollinnehav revolutionerade fotbollen i Barcelona och i Katalonien med känsla, återhämtning och hårt arbete.

Nu arbetar man med taktiken från grunden i alla övningar och i alla övningar finns en taktisk känsla.

Förmågan att kunna fatta rätt beslut och omställningarna försvar/anfall och anfall/försvar är grundbultarna på alla träningar för ungdomslagen.

Detta sätt att arbeta har man (sedan 1990) sammanfört den katalanska fotbollsfederationen (CFC) och idrottsuniversiteten. Man har inte låtit Cruyffs och Guardiolas uppfinningsrika sätt och tänka kring katalanska fotbollens upplägg gå till spillo utan både katalanska fotbollsfederationen och idrottsuniversiteten har implementerat deras sätt och spela. Alla katalanska tränare från den minsta byn till den största staden i Katalonien måste genomgå utbildning och bli certifierade tränare via CFC eller idrottsuniversiteten.

Alla tränare måste lära sig den katalanska filosofin skapad av genierna Cryuff och Guardiola.

På så sätt har alla katalanska lag en filosofi om att skydda bollinnehavet som går före den fysiska kraften.

Share

Leave a comment